FANTASIO

Producție: Cie l’Éternel été & Lucernaire diffusion – Franța

De Alfred De Musset
Regie și scenografie: Emmanuel Besnault

Cu
Victor Duez, Elisa Oriol, Antoine Prud’homme De La Boussinière Sau Emmanuel Besnault, Deniz Türkmen, Manuel Le Velly

Asistentă, măști și accesorii: Juliette Paul / Lumini: Cyril Manetta
Costume și machiaj: Valentin Perrin

Durata spectacolului: 1 h 20 min
Vârstă recomandată: +14 (+12)
Spectacolul este jucat în limba franceză cu supratitrare în limba română.

Într-un regat posomorât, unde guvernul pare foarte îndepărtat de supușii săi, Fantasio este un tânăr apatic, deziluzionat și lipsit de bani. Într-un acces de nebunie și genialitate, el decide să-și ia viața în propriile mâini după ce întâlnește cortegiul funerar al bufonului regelui. Preluând locul rămas vacant, el ajunge la curtea regală și răspândește haos cu multă bucurie și inteligență în înaltele sfere ale puterii… până când ajunge să compromită căsătoria politică a prințesei.

Prin acest basm filozofic ciudat și plin de speranță, Fantasio ar putea fi astăzi eroul unei tinere generații care crede în puterea propriilor acțiunilor și a angajamentului său politic.

După „Vicleniile lui Scapin”, Compania „L’Éternel Été” pătrunde în interiorul limbajului lui Musset pentru a vă oferi o versiune rock a acestuia, însoțită de muzică live!

Începând din 2010, Compania „L’Éternel Été” s-a orientat către un teatru popular, exigent și accesibil, punând accentul pe spiritul de echipă și pe interacțiunea cu publicul ca parte esențială a eticii sale de muncă. Cu 12 creații artistice și aproape 1000 de reprezentații în Franța și în străinătate, compania – inițial înființată pentru a promova autorii contemporani în viață – se află acum într-o etapă de redescoperire a repertoriului clasic. Aflată inițial în Vaucluse, „L’Éternel Été” a devenit, la invitația primarului, compania rezidentă a orașului Versailles în 2018.

Prima noastră creație a fost „Onysos le Furieux” de Laurent Gaudé, interpretată de Jacques Frantz la „Théâtre du Chêne Noir” din Avignon, urmată de un diptic pentru publicul tânăr cu două povești tradiționale reinterpretate de autori contemporani: „Il était une fois… le Petit Poucet” de Gérard Gelas și „La Vraie Fiancée” de Olivier Py, care au fost jucate de peste 300 de ori în decursul a 8 ani de turneu. De asemenea, am produs și am oferit sprijin celor două spectacole solo ale Evei Rami: „Vole!”, creat la „Théâtre 95” din Cergy, și „T’es Toi!” de la „Théâtre National de Nice”. În rezidență la Noisy-le-Grand, am creat „La Bande à Bonnot” de Alain Guyard, precum și „Le Cercle de craie,” adaptat dintr-o poveste chineză antică. Apoi trupa s-a îndreptat spre Molière cu „Vicleniile lui Scapin” la „Lucernaire” din Paris, care a fost jucat de peste 250 de ori, și a adaptat de asemenea „Căpitanul Fracasse” de Théophile Gauthier cu peste 40 de artiști pe scenă. În 2019, trupa a propus o nouă versiune a piesei „Ivanov” de Cehov într-o traducere exclusivă.

Cuvântul regizorului:

Fantasio are „luna mai în obraji și luna ianuarie în inimă”. Este spiritul unui filosof închis în corpul unui adolescent, sângele unui anarhist care pulsează în inima unui romantic. Acești tineri sunt prizonieri ai apatiei lor, copleșiți de vid, în căutarea disperată a sensului. Poezia nu mai este suficientă, nici vinul nu mai este suficient. Nimic din ceea ce fac nu pare să aibă consecințe. Ei tânjesc după ceva excepțional. Așa că de ce să nu te implici în afacerile statului în calitate de nebun al regelui și astfel să devi cu adevărat un bufon care face politică? El convinge prințesa să-și urmeze inima în loc să-l asculte pe tatăl ei. Prin sabotarea unei căsătorii absurde, el  își găsește împăcarea, și trecând prin închisoare, își recâștigă libertatea. Chiar și în prezent, Fantasio continuă să provoace toate generațiile cu privire la viziunea noastră asupra lumii, raportul nostru cu autoritatea și moștenirea, chiar și cu angajamentul nostru politic. Aceste personaje sunt pline de o energie delirantă care poate merge mână în mână cu burlescul. Echipa spectacolului ne aruncă într-o petrecere a nebunilor, o iluminare feerică în ritmul unor cover-uri live ale lui Nick Cave, David Bowie, PJ Harvey sau The Doors.

Extrase din presă:

Acest Fantasio este exact ceea ce avem nevoie în acest moment, este precis o versiune care „iese în evidență”, care „arde”, cum s-ar putea spune în lumea rock’n roll-ului. O oră și douăzeci de minute de energie pură, de mișcare, un vârtej exaltant care ne face să vibrăm în permanență. – Yves Poey , „Fantasio au Lucernaire”, în„De la cour au jardin” 

„La Teatrul „Lucernaire”, „Fantasio”, în regia lui Emmanuel Besnault, se remarcă printr-o dramaturgie îndrăzneață, plină de culoare, care captivează spectatorii și îi poartă în universul amețitor al unei eleganțe uluitoare. Este o adevărată sărbătoare pentru ochi și urechi! Trebuie neapărat să vedeți acest spectacol!” „Théâtre Lucernaire : Fantasio”, în Theatre & Co

„Această fantezie delicioasă și iluzorie, interpretată cu umor iconoclast și excentric, constituie un frumos omagiu al spiritului lui Musset. Un spectacol plin de bucurie, revigorant, cu o energie fantastică…” – Sarah Franck, „Fantasio. Un Enfant Du Siècle Très Vénitien” , în Arts-chipels.fr